СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА СУЧАСНІ ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АВІАКОСМІЧНОМУ СЕКТОРІ - СидоренкoK. В.; Полтавська, Д. О. (Економічний простір, 2021)
Метою роботи є дослідження та обґрунтування механізмів й інструментів фінансування інноваційної діяльності та високотехнологічного виробництва в авіаційно-космічній сфері. Методологічна база роботи включає фундаментальні положення теорій та концепцій інноваційної діяльності, концептуальних підходів до фінансування новацій. В роботі розглянуто теоретичні основи фінансування інноваційної діяльності, вивчено світовий досвід розвитку та фінансування високотехнологічного виробництва. Встановлено, що авіакосмічний сектор економіки є найперспективнішим напрямом інноваційного розвитку та забезпечення глобальної конкурентоспроможності країн. І як один з найвисокотехнологічніших напрямів, потребує залучення значних засобів для подальшого розвитку. Основними джерелами фінансування авіакосмічної сфери є державні установи та фонди, банки, бізнес-янголи, венчурні фонди, інкубатори, акселератори, приватні інвестиційні компанії тощо. В роботі відзначено, що загальний стан авіакосмічного сектору України характеризується недостатністю фінансування з боку держави, відсутністю розвитку приватних компаній. За результатами дослідження обґрунтовано шляхи імплементації світового досвіду та пріоритетні напрями діяльності для забезпечення стабільного розвитку інноваційної діяльності в авіакосмічному секторі. Результати досліджень можуть бути використані для наукового обґрунтування та подальшого створення належних умов для розвитку інноваційної діяльності, зокрема забезпечення належної державної системи фінансування інновацій, розвиток приватних компаній в авіакосмічній сфері, підвищення інтересу інвестиційних компаній до української авіакосмічної діяльності, формування міжнародних зв’язків в авіакосмічному секторі.