ФОРМИ КОРПОРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА ФІНАНСОВУ ЕФЕКТИВНІСТЬ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кміть, В. М.; Коблюк, А. С. (Економічний простір, 2021)
У статті досліджено питання впливу форм корпоративного контролю на фінансову ефективність вітчизняних підприємств. Зроблено спробу провести комплексний економіко-правовий аналіз інституту корпоративного контролю. Використовуючи економіко-правовий підхід, що базується на розробках фахівців у галузі економіки права, ми розглянули фактори, що впливають на реальний ступінь корпоративного контролю, при цьому особливу увагу приділили специфічним інструментам корпоративного контролю, характерним для вітчизняних підприємств. Фактори зовнішнього та внутрішнього середовища, які впливають на систему корпоративного управління, складаються з елементів, що перебувають у постійному зв’язку та взаємодії. Розглянуто корпоративний контроль з огляду на традиційні функції менеджменту. Досліджено корпоративний контроль як особливо важливу систему, націлену на виконання соціально значущих функцій, які сприяють стабільності суспільства.