РОЗВИТОК ЕКОТУРИЗМУ В УКРАЇНІ

  • А.В. Глущенко Придніпровська державна академія будівництва та архітектури https://orcid.org/0000-0002-7953-2098
  • Д.С. Рудоманов Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Ключові слова: екотуризм, природний туризм, розвиток туризму, зелений туризм, екотуризм в Україні, інвестиції

Анотація

Історія розвитку «природного туризму» налічує безліч століть. Вже стародавні єгиптяни вирушали у великі подорожі, бажаючи розширити свої знання про навколишній світ. Великі постаті, такі як Геродот, Арістотель і Пліній Старший, мандрували різними країнами, досліджуючи не лише культурно-історичні пам'ятки, але й природні умови. З долею часу, багато років було віддано подорожам в найвіддаленіші куточки планети з метою наукових досліджень ландшафтів, флори та фауни, а також місцевих культур. Дослідники, такі як Олександр Гумбольдт, Чарльз Дарвін та інші, стали піонерами у цьому напрямку. У сучасному туризмі однією з перспективних галузей є навколишнє середовище. Екотуризм, визначаючись як подорожі та відвідування природних територій, відрізняється слабким впливом на природне середовище, отже його називають «м’яким туризмом». Крім того, розвиток екотуризму передбачає строге виконання екологічного законодавства. При організації екотуризму місцеве населення не лише працює обслуговуючим персоналом, а й залишається в заповідній природній зоні, продовжуючи традиційний спосіб життя та зберігаючи екосистеми. Це приносить додатковий дохід місцевим жителям, сприяє соціально-економічному розвитку території і дозволяє розвивати традиційні форми землеробства. Екотуризм також сприяє розвитку суміжних галузей, таких як виробництво сувенірів та інфраструктура регіону. Важливою складовою є збільшення інвестиційної активності за рахунок рекламного розвитку регіону. З цього випливає нове джерело фінансування природних заповідників та національних парків, що сприяє їхньому збереженню та розширенню. Такий підхід дозволяє реалізувати концепцію сталого розвитку та підтримує гармонійне взаємодіяти з природним середовищем. Ця стаття розглядає поточний стан та розвиток екологічного туризму в Україні та світі, аналізуючи ключові етапи його історії та вплив на навколишнє середовище.

Посилання

Buckley R. (2019) Sustainable tourism: Research and reality. Annals of Tourism Research, no.79.

Fennell D. A. (2014) Tourism and animal ethics. Routledge.

Gössling S., Scott D. & Hall C. M. (2020) Tourism and water. Channel View Publications.

Higham J. & Lu J. (2019) Tourism and China’s development: Policies, regional economic growth, and ecotourism. Channel View Publications.

Koens K., Postm, A. & Papp B. (2018) Is overtourism overused? Understanding the impact of tourism in a city context. Sustainability, no. 10(12).

Weaver D. B. (2018) Sustainable tourism futures: Perspectives on systems, restructuring and innovations. Routledge.

Переглядів статті: 55
Завантажень PDF: 40
Опубліковано
2024-02-29
Як цитувати
Глущенко, А., & Рудоманов, Д. (2024). РОЗВИТОК ЕКОТУРИЗМУ В УКРАЇНІ. Економічний простір, (189), 119-122. https://doi.org/10.32782/2224-6282/189-22
Розділ
Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають