ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЗОРОСТІ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ В УКРАЇНІ

  • А.Г. Бухтіарова Сумський державний університет
  • Я.М. Купрєєва Сумський державний університет
Ключові слова: державний бюджет, бюджетний процес, державні витрати, МВФ, Світовий Банк, індекс відкритості бюджету

Анотація

У статті авторами досліджена проблема забезпечення прозорості бюджетного процесу в Україні, як ключового показника ефективності проведення державної політики й загального добробуту нашої країни у сфері планування й виконання державного бюджету. Досліджено нормативно-правові акти, які регулюють питання забезпечення прозорості бюджетного процесу в Україні та країнах світу. Умовне розподілення країн за Індексом відкритості бюджету країн світу дало змогу зробити висновки щодо сильних та слабких сторін бюджетного процесу у процесі його формування та виконання. Авторами було виявлено та проаналізовано чинники, які гальмують бюджетні процеси в Україні і знижують довіру населення до них, серед яких: відсутність публікацій про виконання місцевих бюджетів в Інтернеті, незначні обсяги інформації, щодо бюджетних процесів, низька залученість громади до бюджетних процесів. На підставі отриманих результатів аналізу було сформульовано рекомендації, які можуть допомогти Україні підвищити рівень прозорості бюджетного процесу і збільшити довіру населення до влади.

Посилання

The open budget survey [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.internationalbudget.org. – Назва з екрана.

Бюджетна політика: прагматичні підходи до стратегічних рішень //[Електронний ресурс].– Режим доступу: http://iser.org.ua/uploads/pdf/Budget_for_RINT_.pdf. – Назва з екрана.

Вища рада правосуддя [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.vru.gov.ua. – Назва з екрана.

Голинська О. В. Методологія оцінки прозорості місцевих бюджетів [Електронний ресурс] / О.В. Голинська і А.О. Матвієнко - Київ, 2017 - Режим доступу: http://eef.org.ua/wp-content/uploads/2017/11/metodologiya.pdf. – Назва з екрана.

Європейська хартія місцевого самоврядування [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/994_036. – Назва з екрана.

Єдиний веб-портал використання публічних коштів [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://spending.gov.ua/web/guest. – Назва з екрана.

Загальна декларація прав людини [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/995_015. – Назва з екрана.

Про відкритість використання публічних коштів [Електронний ресурс] Закон України від 11.02.2015 № 183-VIII. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/183-19. – Назва з екрана.

Про Стратегію сталого розвитку «Україна – 2020» [Електронний ресурс] Указ Президента України від 12.01.2015 № 5/2015. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/5/2015. – Назва з екрана.

Руководство по обеспечению прозрачности в бюджетно-налоговой сфере. (МВФ) [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http:// www.imf.org/external/np/fad/trans/rus/manualr.pdf.

Середньострокове бюджетне планування (міжнародний досвід) // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://euinfocenter.rada.gov.ua/uploads/documents/29131.pdf. – Назва з екрана.

Хартія основних прав Європейського Союзу [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/994_524. – Назва з екрана.

Переглядів статті: 166
Завантажень PDF: 110
Опубліковано
2018-03-27
Як цитувати
Бухтіарова, А., & Купрєєва, Я. (2018). ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЗОРОСТІ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ В УКРАЇНІ. Економічний простір, (131), 128-139. вилучено із http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/211
Розділ
ФІНАНСИ ТА ІНВЕСТИЦІЙНО – БУДІВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ