СONTEMPORARY APPROACHES TO COST CLASSIFICATION FOR ENTERPRISES OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

  • Т. Yarovenko Oles Honchar Dnipro National University
  • О. Judina Higher Educational Institution "Dnipro Humanities University"
Keywords: classification, costs, hotel and restaurant business, approach, monitoring

Abstract

The article is dedicated to the analysis of contemporary approaches to cost classification for enterprises of hotel and restaurant business which exerts direсt influence upon the economic stability and competitive performance of enterprises within this particular economic sector in Ukraine. Theoretical and methodological approaches with regard to cost classification for enterprises of hotel and restaurant business have been investigated, elaborated upon and systematized in this paper. Cost grouping in calculation of service costs as well as costs structure according to accounting classification criteria have been examined. It has been established that cost classification by economic elements is distinct from items costs grouping in that within its scope all costs are divided by types that characterize their economic growth without accounting for cost centers. Elements costs grouping is taken into account when conducting operating activities, furthermore these cost groups can be divided according to another classification criterion into fixed and variable. It has been revealed that costs structure taken into account for taxation purposes differs from costs structure for accounting purposes. For instance, in tax accounting the costs of the enterprise are divided into the following groups: costs related to production and rendering of services; non-operating costs (without accounting for and separating operational and extraordinary costs). Therefore, tax legislation stipulates the allocation of four cost elements instead of five. Such cost element as social costs is not singled out, but is incorporated into the account ‘Labor costs’ and ‘Other costs’ depending on the approved accounting policies of the enterprise. Cost classification is formed and improved with consideration for managements functions to ensure monitoring activity of the enterprise of hotel and restaurant business. The study comprises the definition and classification of factors that determine the total costs for service provisioning. Practical significance of the suggested approach to cost classification for enterprises of hotel and restaurant business lies in the capability to assess the impact of each cost type upon the performance efficiency of the enterprise and subsequently take scientifically valid management decisions upon this basis.

References

Герасимова Н. С. Організаційна система управління витратами готельних підприємств / Н. С. Герасимова // Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2011. Випуск. 1. С. 112–117.

Маначинська Ю. А. Вплив методів обліку витрат та калькулювання собівартості готельних послуг на фінансовий результат / Ю.А. Маначинська // Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. 2012. Випуск. 3. С. 305 – 310.

Остапенко Я.О. Статистичне забезпечення управління витратами підприємств готельного господарства [Електронний ресурс] / Я. О. Остапенко // Ефективна економіка. 2015. No 9. - Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4293#

Карпенко Ю. В. Формування собівартості готельних послуг: галузеві особливості та чинники впливу / Ю. В. Карпенко // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія: Економічні науки. 2012. No 1. С. 189 – 193.

Рябцева О. Є. Управління витратами підприємства готельно-ресторанного бізнесу з урахуванням кадрового аспекту/О. Є.Рябцева//Держава та регіони.2017.No 6.С. 58– 62.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» // Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00

Статистичний збірник «Діяльність суб’єктів господарювання 2018» за ред. Кузнєцової M. С. / Державна служба статистики України. К: ТОВ «Видавництво «Консультант». 2018. 139 с.

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» // Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13.

Gerasimova, N.S. (2011) Orhanizatsiyna systema upravlinnya vytratamy hotelʹnykh pidpryyemstv [Organizational cost management system of hotel enterprises]. Ekonomichna strategiia i perspektyvy rozvytku sfery poslug, 1, 112-117 [in Ukrainian].

Manachyns’ka, Yu.A. (2012) Formuvannya sobivartosti hotelʹnykh posluh: haluzevi osoblyvosti ta chynnyky vplyvu [Cost formation of hotel services: industry characteristics and factors of influence]. Visnyk Chernivets’kogo torgovel’no-ekonomichnogo instytutu. Ekonomichni nauky, 3, 305-310 [in Ukrainian].

Ostapenko, Ya.O. (2015) Statystychne zabezpechennya upravlinnya vytratamy pidpryyemstv hotelʹnoho hospodarstva [Statistical support for the management of hotel business expenses]. Efektyvna ekonomika, 9. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4293#

Karpenko, Y u.V . (2012) Formuvannya sobivartosti hotelʹnykh posluh: haluzevi osoblyvosti ta chynnyky vplyvu [Cost formation of hotel services: industry characteristics and factors of influence]. Naukovyiy visnyk Poltavs’kogo universytetu ekonomiky i torgivli. Ekonomichni nauky, 1, 189-193 [in Ukrainian].

Riabtseva, O.E. (2017) Upravlinnya vytratamy pidpryyemstva hotelʹno-restorannoho biznesu z urakhuvannyam kadrovoho aspektu [Cost management of the hotel and restaurant business based on staffing]. Derzhava ta region, 6, 58-62 [in Ukrainian].

Polozhennya (standart) bukhhaltersʹkoho obliku 16 «Vytraty» [Accounting Standard 16 „Costs”]. Official site of the Supreme Soviet of Ukraine, Kyiv [Electronic resource]. Access mode: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00

Gerasimova, N.S. (2011) Organizatsiiyna systema upravlinnia [Organizational control of enterprises of hotels charges system]. Ekonomichna strategiia i perspektyvy rozvytku sfery poslug, 1, 112-117 [in Ukrainian].

Manachyns’ka, Yu.A. (2012) Vplyv metodu obliku vytrat ta kal’kulyuvannia sobivartosti gotel;nykh poslug na finansovyiy rezul’tat. Visnyk Chernivets’kogo torgovel’no- ekonomichnogo instytutu. Ekonomichni nauky, 3, 305-310 [in Ukrainian].

Article views: 135
PDF Downloads: 82
Published
2018-07-04
How to Cite
YarovenkoТ., & JudinaО. (2018). СONTEMPORARY APPROACHES TO COST CLASSIFICATION FOR ENTERPRISES OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS. Economic Scope, (146), 149-160. Retrieved from http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/128
Section
ECONOMY OF THE ENTERPRISE AND SPATIAL AND CLUSTERED BUSINESS