PRINCIPLES AND METHODS OF RESTRUCTURING THE ENTERPRISES OF THE WINE INDUSTRY

Keywords: restructuring, restructuring principles, restructuring methods, wine industry, business model

Abstract

The rationale of research is conditioned by the search for an effective management tool that would ensure the stable development of the domestic wine industry enterprises, as evidenced by numerous theoretical developments and practical studies of the foreign and domestic scientists devoted to enterprise restructuring. The paper presents the principles and methods of wine industry enterprise restructuring. The purpose of the paper is to study the current problems of the methodology for restructuring of the wine industry enterprises. The subject of the study is the restructuring of wine industry enterprises. Methodological basis: research of domestic and foreign scientists in the field of research of the enterprise restructuring, regulatory legal acts of Ukraine and regulations on business activity of the enterprises. When studying and analyzing the problematic issues of the paper, the following general scientific techniques and research methods were applied: logical – to clarify the concept of “restructuring principles”; comparative assessment – in the study of modern approaches to the methodology of enterprise restructuring; statistical analysis – when determining the problematic aspects of the wine industry; formalization and synthesis – in the development of a phased-structured approach to the restructuring of the wine industry enterprises; system analysis – in the systematization of restructuring methods. Various approaches to formulating the principles of enterprise restructuring and characterization of their content are presented, as well as the systematization of methods of restructuring the activities of the wine industry enterprises. The presence of many approaches to identifying the problems of the restructuring methodology make it possible to determine the main characteristics of the process of developing a business model for the restructuring of wine industry enterprises. In order to increase the competitiveness of the wine industry enterprises under conditions of the European integration, it is proposed to restructure these enterprises by creating an integrated structure. On the basis of the developed business model, the methodical approach to an assessment of wine industry enterprise restructuring is offered.

References

Ареф’єв С.О. Реструктуризація підприємства: підходи, сутність, складові. Менеджер. 2014. № 2. С. 129–134.

Терещенко О.О., Волошанюк Н.В. Фінансові домінанти реструктуризації підприємств. Фінанси України. 2009. № 4. С. 82–90.

Гавкалова Н.Л. Реструктуризація як засіб фінансового оздоровлення підприємств. Економіка і управління. 2012. № 6. С. 14‒17.

Кіпа М.О. Сутність та напрями реструктуризації підприємства. Економіка та держава. 2017. № 6. С. 64‒71.

Юрій Е.О., Луцик І.Б. Концептуальні підходи до визначення сутності та форм реструктуризації підприємств. Науковий вісник Буковинського державного фінансово-економічного університету. Економічні науки. 2014. Вип. 26. С. 118‒128.

Малиновський Ю.В., Цьвок Д.Р. Реструктуризація як метод підвищення конкурентоспроможності підприємства. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». 2013. № 778 : Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. С. 166–172.

Карпінська Г.В. Реструктуризація підприємств виноробства як інструмент управління їх життєвим циклом : дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.04 ; Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України. Одеса, 2009. 191 c.

Маймина Э.В. Принципы и методы реструктуризации деятельности организации. Национальные интересы: приоритеты и безопасность. 2009. № 13 (46). С. 48–58.

Бабій О.М., Тимченко К.С. Реструктуризація підприємств виноградно-виноробної промисловості: інноваційні підходи. Вісник соціально-економічних досліджень : збірник наукових праць / за ред. М.І. Звєрякова (голов. ред.) та ін. № 1 (72). Одеса : Одеський національний економічний університет. 2020.

Яблонська Н.В., Крупіна С.В. Проблеми підвищення конкурентоспроможності підприємств виноробної галузі України. Інфраструктура ринку. 2018. Вип. 16. С. 147‒151.

Баев И.А. Гусева Т.И. Формы реструктуризации предприятий в экономике. Вестник УГТУ–УПИ. Серия «Экономика и управление». 2010. № 2. С. 24–31.

Сухорукова А.М., Бекетова О.Н. Реструктуризация предприятия с позиции системного подхода: бизнес-модель и стратегические решения. Международный научно-исследовательский журнал. 2016. № 5 (47). Ч. 1. С. 161–164.

Arefiev, S.O. (2014). Enterprise restructuring: approaches, essence, components [Restrukturyzatsiia pidpryiemstva: pidkhody, sutnist, skladovi]. Menedzher. No. 2, s. 129‒134. (in Ukrainian)

Tereshchenko, O.O., Voloshaniuk, N.V. (2009). Financial dominants of enterprise restructuring [Finansovi dominanty restrukturyzatsii pidpryiemstv], Finansy Ukrainy. No. 4, s. 82‒90 (in Ukrainian)

Havkalova, N.L. (2012). Restructuring as a means of financial recovery of enterprises [Restrukturyzatsiia yak zasib finansovoho ozdorovlennia pidpryiemstv]. Ekonomika i upravlinnia. No. 6, s. 14‒17 (in Ukrainian)

Kipa, M.O. (2017). The essence and directions of enterprise restructuring [Sutnist ta napriamy restrukturyzatsii pidpryiemstva]. Ekonomika ta derzhava. No. 6, s. 64‒71 (in Ukrainian)

Yurii, E.O., Lutsyk, I.B. (2014). Conceptual approaches to defining the essence and forms of enterprises restructuring [Kontseptualni pidkhody do vyznachennia sutnosti ta form restrukturyzatsii pidpryiemstv]. Naukovyi visnyk Bukovynskoho derzhavnoho finansovo-ekonomichnoho universytetu. Ekonomichni Nauky. Issue 26, s. 118‒128 (in Ukrainian)

Malynovskyi, Yu.V., Tsvok, D.R. (2013). Restructuring as a method of enterprise’s competitiveness increasing [Restrukturyzatsiia yak metod pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva]. Visnyk Natsionalnoho universytetu “Lvivska politekhnika”. No. 778 : Menedzhment ta pidpryiemnytstvo v Ukraini: etapy stanovlennia i problemy rozvytku, s. 166‒172 (in Ukrainian)

Karpinska, H.V. (2009). Restructuring of winemaking enterprises as a tool for managing their life cycle: dissertation [Restrukturyzatsiia pidpryiemstv vynorobstva yak instrument upravlinnia yikh zhyttievym tsyklom: disertatsiia … kand. ekon. nauk], Instytut problem rynku ta ekonomiko-ekologichnykh doslidzhen NAN Ukrayiny. Odesa, s. 191 (in Ukrainian)

Majmina, E.V. (2009) Principles and methods of restructuring the organization’s activities [Principy i metody restrukturizacii deyatelnosti organizacii]. Nacionalnye interesy: prioritety i bezopasnost. № 13 (46), s. 48–58 [in Russian].

Babij, O.M., Timchenko, K.S. (2020) Restructuring of grape and wine industry enterprises: innovative approaches [Restrukturizaciya pidpriyemstv vinogradno-vinorobnoyi promislovosti: innovacijni pidhodi] Visnik socialno-ekonomichnih doslidzhen: zb. nauk. prac / za red. M.I. Zvyeryakova (golov. red.) ta in. Odesa: Odeskij nacionalnij ekonomichnij universitet. № 1 (72) (in Ukrainian)

Yablonska, N.V., Krupina, S.V. (2018). Problems of competitiveness increasing of the Ukrainian wine industry enterprises [Problemy pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv vynorobnoi haluzi Ukrainy], Infrastruktura rynku. Issue 16, s. 147‒151 (in Ukrainian)

Baev, I.A., Guseva, T.I. (2010) Forms of enterprise restructuring in the economy [Formy restrukturizacii predpriyatij v ekonomike]. Vestnik UGTU–UPI. Seriya “Ekonomika i upravlenie”. № 2. S. 24–31.

Suhorukova, A.M., Beketova, O.N. (2016) Enterprise restructuring from the standpoint of a systems approach: business model and strategic decisions [Restrukturizaciya predpriyatiya s pozicii sistemnogo podhoda: biznes-model i strategicheskie resheniya]. Mezhdunarodnyj nauchno-issledovatelskij zhurnal. № 5 (47). Chast 1. S. 161–164.

Article views: 117
PDF Downloads: 95
Published
2021-09-28
How to Cite
Babiy, O., & Timchenko, K. (2021). PRINCIPLES AND METHODS OF RESTRUCTURING THE ENTERPRISES OF THE WINE INDUSTRY. Economic Scope, (173), 18-25. https://doi.org/10.32782/2224-6282/173-3
Section
ECONOMY AND ENTERPRISE MANAGEMENT